Resums indicatius

Anecdotari vilassarenc

  • GUARDIOLA I PRIM, L.Anecdotari vilassarenc. Vilassar de Mar: Políglota, 1959. 206 p. ISBN 84-281-0989-3.

Recull d’anècdotes, que tingueren lloc a l’àrea geográfica que comprén els dos Vilassar, Vilassar de Dalt o Sant Genís de Vilassar i Vilassar de Mar o Sant Joan de Vilassar, i també d’històries viscudes per vilassarencs fora d’aquests dos municipis. Les anècdotes recollides en aquesta obra van des del segle XIX fins a mitjans del segle XX de les quals, a banda de l’aspecte humorístic que proporcionen, se’n pot extreure l’exemple.

Sol Teixidó Blanch

Vilassar de Mar: documental i històric

  • CASANOVAS I VILÀ, V. Vilassar de Mar: documental i històric. Vilassar de Mar: Oikos Tau, DL 1978. 285 p. ISBN 84-281-0402-6.

Obra que, amb nombrós material gràfic, elabora un recorregut per la història de Vilassar de Mar, des dels seus inicis (1600 d.C. aproximadament) fins als nostres dies, concretament, fins a la dècada dels anys 60.
L’obra, majoritàriament gràfica, fou possible gràcies a la documentació gràfica recollida en l’obra de Lluís Guardiola Monografía històrica de Sant Joan de Vilassar  i, indiscutiblement, a la col·laboració de nombrosos vilassarencs..

Sol Teixidó Blanch

Què passa dins el vestidor?

  • RAMON I PERA, Francesc-Xavier. Què passa dins el vestidor?. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 2000. 83 p. [8] p. de làm.

Obra de teatre en tres actes sobre el món del futbol escrita per un gran aficionat a aquest esport. El vestidor és l’escenari escollit per l’autor per ubicar-hi l’obra, la qual, de manera còmica, plasma el que succeeix dins d’un vestidor abans i després d’un partit, així com també mentre dura el joc.

Sol Teixidó Blanch

Vilassar de Mar

  • Vilassar de Mar. Barcelona: Viena, DL 1999. 60 p. ISBN 84-8330-049-4.

Recull d’algunes de les fotografies realitzades pel vilassarenc Felicià Sust (1874-1960) a finals del segle XIX i a principis del XX. Les fotografies són ben diverses: algunes fan referència a carrers del poble, edificis d’interès i/o emblemàtics del municipi i d’altres corresponen a fotografies de grup de vilassarencs de l’època.

L’obra vol ser un testimoni gràfic del Vilassar de Mar de finals del XIX i de principis del XX.

Sol Teixidó Blanch

Imatges de Vilassar de Mar a començaments de segle

  • Imatges de Vilassar de Mar a començaments de segle. [S.l.: s.n., 19??].

Recull fotografies de Vilassar de Mar corresponents als anys 1914-1918. A través de les 16 fotografies que formen l’obra es vol donar a conèixer el municipi d’aquells anys a qui el desconeixen i permetre als qui l’han conegut poder-lo recordar.

Sol Teixidó Blanch

Vilassar de Mar. Maresme: guia del patrimoni històrico-artístic

  • ESTEVES, Albert. Vilassar de Mar. Maresme: guia del patrimoni històrico-artístic. Cervelló: Centre d’Estudis i Divulgació del Patrimoni, 1996. 31 p.

Breu guia del patrimoni històrico-artístic de Vilassar de Mar. L’obra recull la història d’algunes de les obres arquitectòniques més destacades del municipi, juntament amb unes quantes fotografies actuals i un petit resum de la història del poble.

Sol Teixidó Blanch

Anem a descarregar un piano: memòries d’infantesa i joventut

  • RAMON I PERA, Francesc-Xavier. Anem a descarregar un piano: memòries d’infantesa i joventut (1931-1950). Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1999. 192 p. ISBN 84-281-0966-4.

Recull de les memòries d’infantesa i joventut d’en Francesc-Xavier Ramon i Pera, més conegut com a <<Xevi>>. Les vivències es barregen amb la narració d’alguns dels esdeveniments, viscuts en primera persona pel propi autor, que van tenir lloc a Vilassar de Mar entre els anys 1931 i 1950. L’obra apropa al lector al Vilassar de Mar d’aquells anys plens de penúria i tristor, però alhora d’entusiasme i ganes de viure.

Sol Teixidó Blanch

El desconegut món de la sardana: història, present i futur

  • TORRENT I MARQUÈS, ANTONI. El desconegut món de la sardana: història, present i futur. Vilassar de Mar: Oikos-Tau, 1999. 96 p. ISBN 84-281-0963-X.

Obra que apropa al lector, de forma didàctica i entenedora, al món de la sardana. L’autor, a fi de donar a conèixer la sardana, opta per elaborar un recorregut per la història, el present i el futur d’aquesta dansa, sense obviar la introducció a aspectes més tècnics, a nivell musical i dansaire, com ara què és la sardana, com es reperteix i com cal interpretar-la.

Sol Teixidó Blanch