Els tècnics del Centre d’Estudis Vilassarencs estan treballant de forma conjunta amb el personal de l’institut d’Estudis Catalans en un macroprojecte que té per objectiu crear una base de dades en la qual s’inclourà tota la informació possible d’aquesta tipologia de monuments amb la finalitat de recollir la memòria històrica dels catalans i fer-la consultable a través d’Internet.
S’entén per monuments commemoratius aquells que fan referència a personalitats, col·lectius generals o definits i esdeveniments que han estat plasmats en forma d’escultures, monòlits, estructures o qualsevol altra forma escultoricoarquitectònica, amb exclusió de les figures religioses, mitològiques o simples manifestacions d’art públic. No es tindran en consideració les làpides o plaques commemoratives a les parets. Per tant, com que l’interès radica en què s’està commemorant, no es té en compte la qualitat artística del monument.
La voluntat del projecte és fer una obra de caràcter nacional, en la qual tots els usuaris de la xarxa puguin conèixer que es commemora en la via pública dels municipis de Catalunya, i per això que l’IEC es va dirigir als consistoris, arxius, biblioteques i museus municipals així com també als centres d’estudis locals perquè col·laboressin en aquesta iniciativa. A Vilassar de Mar, el CEV ha recollit la invitació i ja està treballant per tal de fer present el municipi en aquest important recurs de consulta.
De moment s’ha començat pels municipis de més de 10.000 habitants de la província de Barcelona (exceptuant la capital) i ara per ara ja es te informació de Badalona, Badia del Vallès, Berga, Caldes de Montbui, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castelldefels, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Gavà, Granollers, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, la Llagosta, Martorell, el Masnou, Mataró, Mollet del Vallès, Montornès del Vallès, Pineda de Mar, el Prat de Llobregat, Premià de Mar, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Vicenç dels Horts, Santa Perpètua de Mogoda, Sitges, Terrassa, Torelló, Vallirana, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
El president del Centre d’Estudis Vilassarencs, Alexis Serrano Méndez, s’ha felicitat de la iniciativa i de què el CEV en pugui ser partícep per tal de poder garantir que Vilassar de Mar sigui present al costat dels municipis que s’han esmentat més amunt i als que s’aniran afegint properament.