Ha mort Damià de Bas, historiador i cronista oficial de Vilassar de Mar

Ahir, dimecres 4 de gener de 2017, a l’edat de 85 anys, va morir Damià de Bas i Macià, historiador i cronista oficial de Vilassar de Mar.

La vetlla té lloc al tanatori del Casal de Curació de Vilassar de Mar i la cerimònia del funeral serà demà divendres dia 6 de gener a les 10:30h a l’Església parroquial de Vilassar de Mar.

Damià de Bas, referent en l’estudi i el foment del patrimoni i història de Vilassar de Mar, va ser un dels fundadors i mantenidor de l’associació Amics del Museu que va dur a la creació del Museu de la Marina, i va formar part i col·laborar amb diferents entitats del municipi com l’Ateneu Vilassanès, el Centre Excursionista Vilassar, la Cooperativa l’Obrera, VilassArt, el Centre d’Estudis Vilassarencs i els voluntaris de l’Arxiu Municipal.

Fou un dels primers docents de llengua catalana vinculat a Òmnium Cultural als anys 60 impartint classes al Patronat de Premià, la rectoria de Cabrils, l’Ateneu Vilassanès, la Cooperativa Obrera del Barato i al col·legi de les Franciscanes.

Col·laborà i participà en l’organització de diferents esdeveniments culturals com la Commemoració del Bicentenari del Municipi, Actes de Consagració de la Parròquia de Sant Joan de Vilassar, reportatges històrics en els Programes de Festa Major, Jornades d’Estudi i Debat del CEV, entre d’altres.

És autor de la major part dels títols de la història local de la nostra vila amb llibres com “Carrers i gent de Vilassar de Mar. Qui és qui a la nomenclatura urbana”, “Galeria de Penja-Ases. Motius dels vilassarencs de mar”, “Portes Endins Vilassar de Mar”, “Breu memòria documental del bicentenari de la vila 1784-1984” o “Història del temple de Sant Joan de Vilassar(1745-1995)”. Els seus familiars estan treballant en la publicació del seu últim llibre, un diccionari de paraules de Vilassar. A més va ser col·laborador i articulista en diverses publicacions.

Al juliol del 2016 el CEV li lliurà la Insígnia d’Argent del Centre d’Estudis Vilassarencs en reconeixement a la seva trajectòria i a la seva tasca en favor de la comunitat i la institució, i al mes d’octubre de 2016, a instàncies de l’entitat, l’Ajuntament de Vilassar de Mar li atorgar el títol de Cronista oficial de Vilassar de Mar amb caràcter vitalici, amb el títol de “Cronista honorari de Vilassar de Mar”.

El proper divendres 13 de gener a les 19h a la Sala Roser Carrau, el CEV dedicarà l’acte de presentació i la revista Singladures 33 a Damià de Bas a mode d’homenatge.  En el número 33 d’aquesta publicació hi ha un repàs extens sobre la trajectòria, obra i biografia de Damià de Bas. Damià de Bas fou un dels impulsors de la revista Singladures, en va ser cap de redacció durant molt temps i hi publicà diversos articles.

D’es d’aquestes ratlles volem traslladar el condol i afecte als seus familiars i amics. Que descansi en pau.

Posted in General.

Deixa un comentari