PRESENTACIÓ DEL LLIBRE ” Entre la vinya i el comerç. Els orígens de l’expansió econòmica del Maresme a l’època moderna”

El passat 28 de gener de 2011 al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt va tenir lloc la presentació del llibre Entre la vinya i el comerç. Els orígens de l’expansió econòmica del Maresme a l’època moderna A l’acte hi va participar el Sr. Alexis Serrano Méndez, president del Centre d’Estudis Vilassarencs i la Dra. Alexandra Capdevila Muntadas, autora del llibre.

Aquest llibre, que va obtenir el Premi Joan Reglà 2006 i que edita Documenta Universitària, ens pregunta si fou el XVII un segle d’obscuritat i decadència? En aquesta publicació es pretén demostrar que en el decurs dels segles XVI i XVII es van establir les bases del creixement econòmic del Maresme del XVIII, gràcies a l’expansió demogràfica, a l’especialització vitivinícola i a la intensa activitat comercial desenvolupada des dels seus ports. En el marc d’aquesta especialització econòmica es produeixen uns comportaments divergents entre aquelles poblacions més pageses i aquelles més comercials.

Així, les localitats més agràries es ruralitzen, mentre que les més marineres es mercantilitzen. Tanmateix, aquesta precoç especialització econòmica va desencadenar una major vulnerabilitat i dependència d’aquesta comarca davant l’esclat de conflictes bèl·lics o els efectes de les crisis frumentàries a causa dels problemes derivats del subministrament d’aliments.
Podeu veure el vídeo de la presentació al següent enllaç: http://www.vilassardemar.tv/videos/index.php?id=215

Posted in General.

Deixa un comentari