El Centre d’Estudis Vilassarencs presentarà dues comunicacions a la VI Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme

El proper 20 d’octubre tindrà lloc la VI Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme, que enguany ha estat organitzada per Cerquem les Arrels al voltant de la següent temàtica: “Masies, urbanisme i poblament al Maresme“. La jornada es desenvoluparà en horari matinal, de 9 a 13:30h, al centre cultural Can Lleonart d’Alella i aplegarà conferenciants especialitzatsd i public en general ja que l’activiat és oberta a tots els públics.
El Centre d’Estudis Vilassarencs, que ha participat sempre a totes les trobades d’entitats de recerca en representació de Vilassar i que n’organitzà la tercera fa tres anys, enguany participa presentant dues comunicacions.  La primera comunicació l’ha farà l’historiador Alexis Serrano i versarà sobre urbanisme al nucli antic de Vilassar de Mar i una altra la impartirà el geògraf Alexis Sancho i glossarà sobre el sector del Pla del Molí. Ambdues aportacions seran publicades a les actes de la jornada d’estudi l’any vinent.
PROGRAMA
  • 9.00 Acreditacions
  • 9.30h Inauguració de la jornada: Ajuntament d’Alella, IRMU, Cerquem les Arrels
  • 9.40h Ponència inaugural de Cristina Armengol: Llogaret, terme, parròquia: la consolidació d’un municipi baixmaresmenc al segle X
  • 10.00h pausa cafè
  • 10.30h Comunicacions

– La quadra o ‘domus’ del Cros, a càrrec d’Enric Subiñà, del Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell.

– On el posem? Busqueu un punt elevat! Estudi de la ubicació del castell de Vilassar, a càrrec de Marc Ponsi Pau Ubach, del Grup Arqueològic del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt.

– Canvis en el patrimoni urbanístic de Sant Cebrià a través d’algunes cases amb més història, a càrrec deMarta Colell i Josep Pla, del Centre d’Estudis de Sant Cebrià.

– Masies i poblament al veïnat de mar de Vilassar (1500-1784), a càrrec d’Alexis Serrano, del Centre d’Estudis Vilassarencs.

– Can Bellsolell de la Torre. Una aproximació als seus espais interiors per mitjà dels inventaris postmortem, a càrrec d’Alexandra Capdevila.

– El procés d’incautació i d’inventari de can Calderó (1936-1939), a càrrec de Jordi Albaladejo, de Cerquem les Arrels.

– El camp d’Arenys de Mar durant la Guerra Civil, a càrrec del Grup Búnquers Arenys.

– Cases de Senyors (i d’Església)… cases de mort, càrrec de Ramon Anglada, de Cerquem les Arrels

– De masies a museus: nous usos del patrimoni arquitectònic al Maresme, a càrrec d’Assumpta Dangla,Marta Prevosti i Arantza Egozcue, del Museu de l’Estampació de Premià de Mar.

– Molins fariners del Maresme: darreres intervencions (2003-2012). La recuperació del patrimoni pre-industrial, a càrrec de Jaume Vellvehi del Grup del Casal de Mataró.

– El Pla del Molí: un paisatge agrari invisible?, a càrrec d’Alexis Sancho, del Centre d’Estudis Vilassarencs.

– La masia com a instrument de colonització del territori, a càrrec de Mireia Barnadas, de l’Associació Cultural Revista Alella

– El modelat vinícola a través del seu patrimoni etnològic, a càrrec de Jordi Montlló, d’Ursus Natura.

  • 13.00h Presentació de l’historiador Joaquim Graupera per tal d’explicar el projecte d’investigació sobre ‘Els Desplà com a promotors d’art’ que va aconseguir la primera beca de recerca històrica d’Alella.
  • Cloenda
  • 13.30h Visita guiada pel centre d’Alella
  • 14.30h Dinar a Can Flo
Posted in General.

Deixa un comentari