Exposició “Les Creus de Terme del Vilassar Històric”

Aquesta exposició en petit format vol donar a conèixer i aprofundir en la historia de les creus de terme que encara es conserven al nostre entorn, la Creu de Can Boquet, la del cim de Montcabrer, la del Crist del Pla del Molí i la del Mujal.

Aquestes dues darreres, on s’erigiren capelletes per donar aixopluc a la creu, ja des de el S.XIX, esdevingueren fites importants per als viatgers que s’encomanaven a la imatge del Crist i s’han fet molt populars gràcies a les festes que s’hi celebren anualment.

L’exposició, que s’ha fet en col·laboració amb el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, consta de sis cartells on s’explica amb textos i interessants imatges la història de les Creus i recorrerà al llarg de 2013 i 2014 els municipis de Vilassar de Mar, Vilassar de Dalt, Cabrils i Mataró.

L’ inauguració tindrá lloc el diumenge 22 de setembre a les 17:00 h a la capella del Crist del Pla Molí del Camí del Mig. Us animen i convidem a tots a visitar-la!

 

 

Apunts bibliogràfics:

– COLL i MONTEAGUDO, R., CAZORLA i CARRERA, F., BAYES i COLOMER, F., Una cova-santuari ibèrica en el Maresme: la Cova de les Encantades de Montcabrer (Cabrera de Mar), IX Sessió d’Estudis Mataronins (28 de novembre de 1992), Mataró, 1993, 29-38.
– COLL MONTEAGUDO, R., CAZORLA CARRERA, F., BAYES COLOMER, F., El santuari de la Cova de les Encantades del Montcabrer (Cabrera de Mar, El Maresme). Estudi preliminar, Laietania, 9, 1994, 35- 86.
– CUADRADA MAJÓ, C., El Maresme medieval les jurisdiccions baronials de Mataró-Vilassar (hàbitat, economia i societat, segles X-XIV). Ed. Caixa d’Estalvis Laietana – Rafael Dalmau. Mataró (1988).
– GRAUPERA, Joaquim (2012). L’art gòtic al Baix Maresme (segles XIII al XVI). Art i promoció artística en una zona perifèrica del comtat de Barcelona. Tesi doctoral dirigida per Francesca Español i Bertran. Barcelona: Universitat de Barcelona. Departament de Història de l’Art. p.234- 235
Ho podeu al Capitol,6 p. 234-235 per a consultar en línia : http://www.tdx.cat/handle/10803/80834
– GRAUPERA, Joaquim (2010) [En Línia]. “ La Creu de terme de Cabrils” a Maresme Medieval. Blog d’en Quim Graupera (diumenge 5 de febrer de 2012). [Consulta 29/11/2013]. http://quimgraupera.blogspot.com.es/2012/02/la-creu-de-terme-de-cabrils.html
– MAS, J., Notes històriques del bisbat de Barcelona. Ed. Societat general d’arts gràfiques. Barcelona (1909).
– MAS, J., Efemerides de l’arxiprestat de Mataró. Ed. Tria i Tarragó. Rambla Castelar, 28. “Pensament Marià de la costa de llevant”. Mataró (1923).
– SAMON I FORGAS, Josep:  Notes històriques del Crits del Camí del Mig. A XXV Aplec del Crist del Camí del Mig del Pla de Vilassar. 19 de setembre del 2004.  Ed. Grup de veïns del Veïnat del Crist.

Crèdits:
Texts: © Alexis Serrano i Marc Pons, 2013
Dibuixos: © Marc Pons, 2013
Disseny i maquetació: © Ramon Iglesias i José Garcia Pirt, 2013

Edita: Centre d’estudis Vilassarencs

Col·laboren:
Ajuntament de Vilassar de Dalt
Museu Arxiu de Vilassar de Dalt
Museu Parroquial Sant Genís de Vilassar
Parròquia de Sant Joan de Vilassar
Grup de Veïns del veïnat del Crist
Associació de Veïns del Barri de la Xinesca

Amb el supoort de:
iCatMedia
PirtDisaign
Yasiara
InfoConsult2000

Posted in Exposicions, Projectes and tagged .